Cercar

Inici -> Legislació

L'Oficina de la Defensora de la Ciutadania i Metges del Món s'uneixen per defensar els drets de les persones prostituïdes i víctimes de tracta

6 de març de 2017

Palma, 06.03.2017.

Avui la Presidenta de l'ONG Metges del Món, María Jesús Vílchez, i la Defensora de la Ciutadania, Anna Moilanen, han signat un memoràndum d'enteniment per defensar conjuntament els Drets de les víctimes de la tracta i les persones prostituïdes en la seva majoria dones, un 95% (segons dades de la XADPEP -2015 de la Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució - XADPEP (Creu Vermella, Atenció a la dona de la Congregació de les Germanes Oblatas, La Fundació Amaranta, Metges del Món, Policia Nacional, IBdona, IBSalut i l'Ajuntament de Palma).

20170306 Metges del Món

Segons les dades de XADPEP 2015 exerceixen l'esclavitud de la prostitució sofrint a més una doble victimització de la seva situació pagant els deutes il·legítims als seus proxenetes pel seu accés a Europa i d'altra banda les multes imposades per la policia per l'exercici de la seva activitat, una mesura que únicament sanciona a la persona prostituïda i ho enfoca a la part visible, ocultant l'origen d'això com la pobresa i l'enriquiment il·lícit de les xarxes. Tampoc cal oblidar que sense demanda no hi ha oferta. Tot això sense les garanties dels seus Drets Humans bàsics com a accés a la salut, protecció o habitatge digne.


Segons la Defensora de la Ciutadania Anna Moilanen: la DONA prostituïda i les víctimes de la tracta són l'expressió de l'esclavitud moderna als nostres carrers. Vides ocultades 'a la vista de tots'. Aquestes persones estan desproveïdes de DRETS BÀSICS com a protecció, assistència sanitària i sobretot: la llibertat. Els motius d'aquesta desprotecció són molts però sobretot és per la por, por perquè no saben a on acudir ni saben si els ajudaran, por pel que pot succeir a les seves famílies o per la inseguretat de saber de com tiraran endavant si volen sortir de la seva situació. A més no oblidem que darrere de la dona prostituïda està el proxeneta a qui solen deure grans quantitats de diners per haver-los portat dels seus països d'origen amb falses promeses d'una vida millor. Segons Moilanen són els que de debò mouen aquest negoci il·legal en la seva dimensió real però recorda que també està el client ja que afirma que sense clients ¿ no hi ha oferta. La Defensora denúncia la hipocresia de la societat ja que es condemna a la prostitució, però no en el seu conjunt ni a tots els seus actors. A qui es porta a la comissaria i a qui se li multa i condemna és a la prostituta o a la persona prostituïda, ¿ poques vegades al que està darrere i menys al client. Igualment la Defensora recorda la responsabilitat com a individus en la problemàtica com a espectadors acceptant els anuncis d'oferta de la prostitució i sexe en la premsa com alguna cosa normal igual que els comentaris denigrants cap a la dona prostituïda.

Per tot l'anterior Metges del Món i l'Oficina de la Defensora re-afirmen la seva convicció i fan públic el compromís ja existent de la lluita a favor dels Drets Humans i la defensa dels Drets de les persones prostituïdes i víctimes de tracta d'éssers humans.

Anna Moilanen, Defensora de la Ciutadania.
Ajuntament de Palma.

Data darrera modificació: 25 d'octubre de 2018

© Oficina Defensora de la ciutadania Plaça de la Porta del Camp 2. 07001 Palma (Illes Balears) Telèfon: 971449490 - Correu electrònic: reclamacio_dc@palma.cat